Torre de Riu i capella de la Divina Pastora

Aquest castell d’aires romàntics, inspirat en les zones de Loire i Bretanya amb ressonàncies neogòtiques, va ser construït a finals del segle XIX (any 1896) sobre la vella Torre del riu, un baluard de defensa del segle XIV. Aquesta superposició provoca fets curiosos, com ara que la major part de l’edifici les parets tinguin una amplada de dos metres.

El conjunt arquitectònic inclou la petita Capella de la Divina Pastora, adossada a l’edifici principal. Capella neomedieval on es venera la imatge de la Mare de Déu d’Ovella per mitjà d’una reproducció, ja que la verdadera fou destruïda l’any 1936. Aquesta és una de les verges més venerades de la zona, que segons la tradició va trobar una ovella separada del ramat… els pastors de la zona del Carlit la tenien per advocada, li encomanaven el bestiar i li feien ofrenes de vellons de llana i collars de fusta envellits.

Durant la guerra tant la capella com el castell es van cremar i ja no van tornar a recuperar l’opulència d’altres èpoques. En un dels laterals de l’església hi ha la masoveria, l’única part habilitada per viure tot l’any.