Ruta BTT

 • Distància:
  16.6 km
 • Desnivell:
  200 m
 • Senyalització:
  senyalitzada
 • Durada: 1 h 30 min
  Fàcil i agradable recorregut en BTT seguint un itinerari senyalitzat pel Patronat de Turisme de la Cerdanya. En contraposició al característic paisatge alpí de la part muntanyosa de la comarca, les terres de la plana cerdana recullen la seva vessant més rural i humanitzada. La ruta discorre entre prats i camps de conreu per típics pobles de la vall, com Alp, Prats, Sansor, Mosoll o Sanavastre, on destaquen les petites esglèsies d’estil romànic.

 

Itinerari:
Cal situar-se a Alp per la carretera E-09, entre la boca nord del túnel del Cadí i Puigcerdà, o amb tren.
L’itinerari comença a Alp, a la plaça de Catalunya, on cal cercar les marques de l’itinerari de BTT senyalitzat pel Consell Comarcal amb el núm. 1. Es creua la carretera de Puigcerdà per seguir la pista que es dirigeix a l’aeròdrom de la Cerdanya, on s’arriba al cap de 2 km, havent deixat diversos encreuaments i una desviació a Estoll. La pista es dirigeix cap a ponent i arriba a Sanavastre (km 3,8 de trajecte), on es pot veure l’església romànica, molt modificada, de Sant Iscle i Santa Victòria. Se surt del poble en direcció al Molí de Prats, cap a ponent. Es creua el torrent de Cobertrada i, un cop al Molí de Prats (km 6,6), se segueix cap al sud el camí que duu a Sansor, on s’arriba al km 7 de trajecte. Aquí es gira a l’esquerra i es va a sortir a la pista entre el Molí de Prats i Prats.

 

Es continua en direcció a Prats, cap a la dreta. Un cop al poble, al km 8,5, es pot visitar l’església romànica de Sant Salvador de Predanies, del segle XII encara que reformada, situada a l’altra banda de la carretera de Bellver a Alp (tram no comptat). Després, es torna enrere i es pren la pista, ara a mà dreta, que, travessant de nou el torrent de Cobertrada, fa cap al Pla. Es prossegueix cap a Tartera, travessant de nou la carretera d’Alp. A Tartera (km 11,5) es pot visitar l’església de Sant Julià. En acabat, s’agafa el camí de Das, en direcció est, es deixen dues desviacions i, al km 12,9, es gira a l’esquerra, cap al nord, pel camí que porta a Mosoll passant per sota de la carretera d’Alp.

 

Al km 15,2 s’entra al poble de Mosoll, on és molt recomanable visitar l’església de Santa Maria, senzilla, però d’un estil molt pur. Cal sortir-ne per un camí en direcció nord-est que, després, gira a la dreta i desemboca en una pista que duu a Alp després de travessar la carretera de Puigcerdà. Finalment, al km 16,6 s’és de nou en el punt de partida.