El municipi

Municipi d'Alp

El municipi d’Alp

El municipi d’Alp gaudeix d’una situació estratègica, ubicat a la part sud i més oriental de la comarca de la Cerdanya. Té una superfície de 44,3 km2 que compren des de la plana ceretana fins a la collada de Toses  i compte amb una complexa orografia amb grans extensions de boscos, terreny alpí, extenses zones de pastura i cultius,…  en definitiva, un paisatge incomparable.

El poble d’Alp es troba emplaçat a la plana, a 1.159 m d’alçada,  a la sortida de la vall del riu que du el mateix nom i als peus de la Tosa d’Alp. El poble, és un nucli urbà pintoresc, que compte amb l’Església de Sant Pere d’origen romànic. A les afores es troba el singular edifici de la Torre de Riu, un mas fortificat d’origen medieval, que a finals del s.XIX va ser transformat en castell d’inspiració romàntica.  La Molina i Masella són les altres dues poblacions que s’ubiquen al municipi, de creació més recent, arran del desenvolupament de les pistes d’esquí.

Alp és avui un municipi viu, abocat gairebé exclusivament al turisme, ja que dins del seu terme municipal hi ha dues de les estacions d’hivern més importants d’Europa: La Molina i Masella que conformen un dels dominis esquiables més important de Pirineus: Alp2500. L’esquí es l’essència d’aquesta orientació turística, però són moltes les activitats esportives que ofereix el municipi al llarg de l’any. Una xarxa de senders de més de 50 km senyalitzats ens permet descobrir l’atractiu natural.  El terme municipal integra una petita part del Parc Natural Cadí-Moixeró i de la Reserva Nacional de Caça de la Cerdanya.

A banda del seu interès natural i esportiu, Alp es un municipi actiu culturalment organitzant en el decurs de tot l’any nombroses activitats i esdeveniments. La gastronomia es un dels valors del municipi, i es troba en la gran quantitat d’excel·lents restaurants que s’hi ubiquen.